субота, 9. децембар 2023.

Шапић: Суштински мењамо комунално-безбедносну слику града

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас на Новом Београду комунално-безбедносну станицу број 100, која се налази на углу Јурија Гагарина и Гандијеве улице.

Шапић је истакао да се са оваквим објектима и надлежностима суштински мења комунално-безбедносна слика града, напомињући да је данас посебно срећан јер је, како је рекао, управо на реализацији тог пројекта било највише опструкција. Такође је подсетио да се некада на том месту налазио неуређен простор. 

– Када сам пре годину дана рекао да ћемо суштински да променимо комунално-безбедносну слику града јер ћемо у све делове престонице поставити овакве станице, многи ми нису веровали. Данас се налазимо на простору који је био оличење неуређеног, дивљег дела града, а сада се овде налази  уређена зелена површина са дечјим игралиштем и кошаркашким тереном, у чијем се центру налази комунално-безбедносна станица – казао је Шапић.

Он је истакао да је предвиђена поставка 101 такве станице у српској престоници.

– Грађани данас имају прилику да виде како ће да изгледају комунално-безбедносне станице, а тако ће и њихово окружење изгледати, као ово на Новом Београду, под условом да постоји простор да се поставе дечја игралишта и спортски терени. У сваком случају ова станица ће бити симбол реда, поретка, чистоће и очувања природе – најавио је Шапић.

Он је прецизирао да ће се у свакој од станица налазити нека врста командног центра, те да ће свака од тих постављених станица покривати неколико школа и вртића у свом окружењу.

– Поента је да тих 100 комунално-безбедносних станица покрију све школе и вртиће у Београду. Поред обезбеђења које школе већ имају, као и додатног полицајца којег је увео МУП, овом мером сада додатно појачавамо безбедност наше деце у школама и вртићима, а она подразумева 24-часовни надзор тих објеката и патролирање око њих, али и у крају где се станица налази – навео је први човек српске престонице.

Нагласио је да је ово почетак реализације једног великог пројекта, те да је започета поставка станица по неким приградским насељима.

– Очекујем у наредним месецима, најдаље за годину дана, да у Београду буде постављено свих 100 комунално-безбедносних станица са мање-више истим уређеним простором, где ће грађани имати услугу 24 сата, седам дана у недељи. Са патролама које ће обилазити ове крајеве, посебно школе, грађани ће моћи да се осећају сигурно, јер ће овај безбедносни систем који уводимо бити авангарда и у Европи, због чега сам посебно поносан – закључио је Шапић.

 

Напомена: Видео-материјал са догађаја може се преузети са линка

https://wetransfer.com/downloads/6b52c845af3e36061764b0a3678ccac220231209150333/4704230ef42b80a95c4bab891747136f20231209150333/ad59fc